Marie Stridh, Flygkapten SAS

Nu har årets Julflyg återvänt till Skandinavien och vi som var med till Riga i helgen har mycket att reflektera över. I mindre grupper besökte vi flera familjer i deras hem och fick ta del av deras historier.

I Riga finns det många människor med låga eller nästan obefintliga inkomster och hyrorna är höga även för små lägenheter. En hel del hus är gamla och fuktiga och håller på att förfalla, till och med nära centrum, men de som bor där har inte möjlighet att flytta någon annanstans. I flera bostäder som vi besökte fanns svartmögel och svamp och många barn hade problem med astma. Ett litet gemensamt badrum för flera lägenheter var inte ovanligt.

Julflyget har under året bidragit med många kubikmeter förnödenheter som mat, kläder och leksaker vilka har distribuerats av lokala organisationer.

Under helgen i Riga fick vi dela ut matkassar, godispåsar till barn, hjälpa till att byta ut en trasig spis och till och med bära in möbler i lägenheter. På lördag eftermiddag ordnade vi två julfester för totalt 250 barn. De fick, i en varm lokal, njuta av underhållning och vi fick nöjet att servera dem en lagad lunch. ( se bildgalleri ) Det var otroligt uppskattat och kramarna var många när festdeltagarna lämnade.

Under helgens aktiviteter fick vi verkligen handgripligen se hur de lokala organisationerna arbetar och vad Julflygets stöd betyder för många människor. Vi har nu också sett till att de pengar som det svenska lotteriet och försäljningen av pins gav, kommit till rätt mottagare där de gör maximal nytta. Ett stort TACK till alla er som bidragit till detta!

Vi som var i Riga knöt många kontakter och har en hel del tankar om hur vi vill arbeta med Julflyget nästa år. Den 31 januari är alla välkomna till Frösundavik för att planera vidare. Behoven är stora och möjligheterna att göra något riktigt bra ökar ju fler vi är!

Välkommen!

About the author: admin